Hrvatski DX klub - 9A1A

Aleja Matije Ljubeka 5 - Dom tehnike Jarun

10000 Zagreb

     

HRVATSKI DX KLUB je udruga građana koja promiče slobodno interesno udruživanje u tehničkoj kulturi a posebno u radioamaterizmu. Pri tome se naročito posvećuje pažnja stručnom osposobljavanju članstva, te putem stručnih predavanja osposobljavamo i  članove drugih radio klubova  s područja grada Zagreba. Hrvatski DX klub  intenzivno njeguje održavanje amaterskih radio veza . Članovi radio kluba godinama aktivno sudjeluju u međunarodnim radioamaterskim natjecanjima te su više puta bili pojedinačno i ekipno svjetski pobjednici u natjecanjima na kratkom valu gdje sudjeluje više tisuća sudionika. Do sada smo osvojili preko 50 prvih mjesta u svijetu, a ostala prva mjesta u Europi ne brojimo. Dokaz svih tih uspješnih nastupa su brojne plakete i diplome koje krase klupske prostorije na Jarunu. Pored članova našeg kluba u međunarodnim natjecanjima česti su nam gosti radioamateri iz USA i zapadno Europskih zemalja kojima sudjelovanje u našoj ekipi predstavlja veliku čast i zadovoljstvo. Ekipa kluba koja sudjeluje u kratkovalnim natjecanjimai pod pozivnom oznakom 9A1A spada među tri najjače europske ekipe odnosno pet na svjetskoj razini. Jedna od prioritetnih aktivnosti je obuhvat mladeži putem stručnih predavanja iz svih područja radioamaterizma, a posebno dijela koji je blizak mlađoj populaciji kao što je uporaba računala u amaterskim radiokomunikacijama te bežične internet komunikacije.

Od 2012. godine Hrvatski DX klub sustavno se uključio u van nastavne aktivnosti Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba. Aktivnosti su :

  • Zajedničko sudjelovanje u projektu ARISS. ARISS je održavanje komunikacije učenika škole s astronautom koji se nalazi međunarodnoj svemirskoj postaji (engl Interantional Space Station ili ISS). Održavanje veze predviđeno je za drugi kvartal 2013. godine.
  • Svake nastavne godine održavati će se tečaj za radioamatere operatore, te će  učenici koji polože ispit za radioamatera operatora moći upotrebljavati amatersku radijsku postaju koja je postavljena u školi kao sekcija Hrvatskog DX kluba i radi pod pozivnom oznakom 9A1RBZ.  Kao daljnji vid usavršavanja ti učenici će sudjelovati ativnostima kluba koje se odvijaju na našim natjecateljskim lokacijama.

Tijekom perioda 2009 – 2011 godina na lokaciji u selu Kozjača , pored Velike Gorice izgradili smo natjecateljsku lokaciju s četiri antenska stupa i 25 antena. To je jedna od najkvalitenijih i tehnički najkompleksnijih radioamaterskih lokacija u Europi. Gradili smo je vlastitim radom  te vlastitim sredstvima i sredstvima donacija.  Objekt ima ne samo građevinsku nego i uporabnu dozvolu.

 

   

Natječući se s te lokacije u zadnje dvije godine osvojili smo četiri prva mjesta u svijetu, te osam prvih mjesta u Europi i pri tome srušili dva europska rekorda u ukupnom broju poena.