Svijet radiovalova učenika Osnovne škole Davorina Trstenjaka

 

 

Na poziv ravnatelja OŠ Davorina Trstenjaka, gosp. Darka Cindrića, i profesorice fizike gđe. Matilde Šimunović, dana 26. svibnja 2017., članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna boravili u toj školi te sudjelovali u obilježavanju njenoga Dana. Radioamateri su pozvani da u sklopu svoga programa Svijet radiovalova (kao jedini izvana), uveličaju ovu proslavu.

Ugodno smo se iznenadili pile-up-om (radioamaterski: navala) na našem štandu! Zainteresiranih je bilo toliko da nije bilo ni trenutka odmora. Mnogi su do nas došli s roditeljima koje je također zanimalo što se tu događa... Cilj je bio na zanimljiv način prikazati učenicima barem mali dio od onoga čime se radioamateri bave. Izloženi su bili prototipovi jednostavnih sklopova koje će najesen ove godine učenici šestih i sedmih razreda te škole izrađivati uz nadzor članova RK HFF. Postavljena je bila i radijska postaja preko koje su, tijekom prezentacije, uspostavljene radioveze s operatorima iz Albanije I Alžira. 

Dosta je zanimanja bilo za pokušaj kucanja Morseovih znakova a najviše za traženje skrivenog odašiljača. Naših 10 ARG prijamnika (hvala zagrebačkom GUOKŠ) bili su non-stop u prometu. Svi su željeli pronaći taj čudesni uređaj koji neumorno sam šalje signale. Po pronalasku odašiljača ne znamo tko je bio sretniji, učenici ili njihovi roditelji. Mnogima je bila očita veza između ove igre i praćenja divljih zvijeri (risa, vuka i medvjeda) u prirodi, o čemu smo prije traženja pričali. Neki su spomenuli praćenje roda i kitova. Glas (i školski letak koji smo za tu prigodu načinili, u kojem se najavljuje radioamatersko sudjelovanje) brzo se pronio školskim dvorištem. Oni koji  su pronašli skriveni odašiljač žustro su objašnjavali novo pridošlima kako se to radi! Savjetovali su ih da ne traže najjači već najslabiji signal… Klinci su čekali u redu da se vrati grupa koja je otišla prije njih! Među njima je stajala i jedna djevojčica koja se uzrastom znatno razlikovala od ostalih. Na naše pitanje, od kuda je, ona je odgovorila: Iz vrtića!!! Očito, to je bila polaznica male škole. Uspješno je našla skriveni odašiljač. Ostali smo bez riječi…

 

 

Nakon aktivno provedena tri i pol sata, zaključili smo (po tko zna koji puta...) da je s klincima lijepo ali i naporno raditi... Većina ih nije prihvatila zdravo za gotovo što smo im pričali. Bistrih pitanja bilo je na pretek! A, trebalo je i razgovarati s njima uz postavljeni školski razglas... a i pohvatati ih po prepunom dvorištu nakon što su neki samouvjereno sami otišli s ARG prijamnikom...!  Doma smo se vratili umorni i zadovoljni.

Inače, ovo nije prvi dolazak radioamatera, članova RK HFF, u ovu školu. Zadnji puta je to bilo prije tri tjedna kada je učenicima sedmih razreda, u sklopu klupskog programa „Stručna predavanja za mlade“ na popularan način predstavljen povijeno-tehnički put „Od Nikole Tesle do suvremenih radioamatera“, a prije toga  predavanje „Dobro je činiti dobro“ s naglaskom na radioamaterske mogućnosti u kriznim situacijama. 

Sljedeće škola: ona u Zapruđu...

 

 

Dan ptica selica i traženje skrivenog radiosignala

 

   
  

U sklopu obilježavanja Dana ptica selica, na poziv i zamolbu Zoološkog vrta grada Zagreba, članovi Radiokluba Hrvatska Flora Fauna boravili su 13. i 14 svibnja 2017. godine, od 10.00 do 18.00 sati unutar Vrta te posjetiteljima prezentirali jednu od popularnih radioamaterskih disciplina. U dogovoru s voditeljicom stručne službe Andreom Bračko, dipl.ing.biol. i edukatorom Igorom Franićem, mag.educ.biol., radioamateri su na tri skrivena mjesta postavili male odašiljače, koje su posjetitelji, pojedinačno ili u grupama, trebali pronaći. Mada su odašiljači bili male snage (200mW) a prostor je isprepleten metalnim ogradama i žicom (kavezi sa životinjama), tehničkih problema nije bilo. Edukator Igor je na svakom mjestu postavio plastificiranu fotografiju jedne od životinja, kako bi najmlađima što bolje dočarao ovu zanimljivu potragu. Radioamateri su se odlično pripremili. Njih trojica su bili spremni, u svako od šest predviđenih  vremena, istovremeno povesti po jednu grupu (20 posjetitelja) te pronaći najmanje dvije „životinje“. Po povratku na start svaki od sudionika dobio je barem jedan slatki proizvod, koji je pribavio Radioklub. Posebno je nagrađen snalažljivi Jura, učenik četvrtog razreda jedne od zagrebačkih osnovnih škola koji je pronašao sva tri odašiljača ali i četvrti na startu (800mW, koji nije bio uključen u traženje), jer je znao da ga kod njega čeka njegova mama. A put do tamo nije znao...

Prije samoga starta, najmlađima je objašnjeno koje se životinje kod nas označavaju malim odašiljačima i zašto, te njihov princip rada. Članovi RK HFF odgovarali su i na pitanja izvan njihovoga hobija, s naglaskom na ptice selice. To i nije bio problem jer su od prošlog kolovoza svakodnevno pratili dvije obilježene rode koje su u razmaku od tjedan dana, iz Lonjskog polja (u suradnji sa zagrebačkim Zoološkim vrtom) poletjele „prema jugu“, noseći na sebi male odašiljače. Odraslijima je bilo zanimljivo čuti da su tijekom boravka u Africi, Novu godinu te dvije rode provele na zelenim površinama južnoga Čada gdje se spustila i obitavala golema jata skakavaca. O samom boravku u Južnom Sudanu, članovi RK HFF prikupljali su podatke od svojih prijatelja, tamošnjih radioamatera...

Posebno je bio zanimljiv izvorni minijaturni odašiljač koje je oko vrata tri godine nosio jedan lički medvjed u sklopu istraživačkog rada prof. Hubera. Kod nas slične odašiljače i dalje nose mnogi medvjedi ali i vukovi, risovi, jeleni..., kojima se prati međusobna interakcija pojedinih čopora, kao i zvijeri i njihove lovine.

Posjetiteljima je na raspolaganju bilo 10 ARG prijamnika (goniometara) i jedan odašiljač koje je Radioklub Hrvatska Flora Fauna, prije nekoliko godina, nabavio sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. U ovom zanimljivom projektu sudjelovali su članovi RK HFF Ivica Vrbanović, Ivan Mrkić, Vitomir Sušić i Emir Mahmutović. Posebna se zahvaljuju Željku Ulipu (članu radiokluba Zagreb) koji je posudio dio svoje opreme te svojim znanjem i iskustvom pridonio uspjehu ovog događanja.

Ovo je početak trajnije suradnje Radiokluba HFF i zagrebačkog Zoološkog vrta. U tijeku su dogovori za još ozbiljnije akcije u koje će ciljano biti uključeni cijeli razredi pojedinih zagrebačkih osnovnih škola